Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013. március 31. - Nagyböjt 2. vasárnapja - Palamasz Szent Gergely emléke

Csodatévő Szent Hüpatiosz gangrai püspök vértanú

 

A budapesti Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyházban (1052 Budapest, Petőfi tér 2.) 9:15 órai kezdettel hajnali istentisztelet, majd 10:00 órai kezdettel Szent Liturgia lesz, amelyre minden testvérünket, barátainkat, ismerőseinket és érdeklődőket egyaránt szeretettel várunk. Más magyarországi ortodox templomok istentiszteleti rendjéről a következő címlistában lévő elérhetőségeken érdeklődhetnek:
https://ortodox-keresztenyseg.eoldal.hu/cikkek/magyarorszagi-ortodox-kereszteny-templomok-megyenkent.html
S.I.

 

***** A Triódion és a Nagyböjt

 

A Triódionnak nevezett időszak magába foglalja a Nagyböjtöt és az arra felkészítő heteket. A Vámos és Farizeus Vasárnapjának nevezett vasárnapon kezdődik, tíz héttel Húsvét előtt, és egészen Nagyszombat éjfélig tart. Első három hete előkészületül szolgál a böjti időszakra:

 

Első hetében, a Vámos és Farizeus Vasárnapját követő héten, a Tékozló Fiú Vasárnapjáig mindent szabad fogyasztani, még a szokásos szerdára és péntekre sem kell tekintettel lenni, fölmentés van érvényben mindenre.

 

A következő héten, Húshagyó Vasárnapig már böjti nap a szerda és a péntek, más előírás azonban nincsen: a szokásos heti rendet követjük.

 

A Húshagyó Vasárnapot követő héten az ortodox hívek elhagyják étrendjükből a húst, de Vajhagyó Vasárnapig – szerda és péntek kivételével – mindennap fogyasztható a másodlagosan állati eredetű táplálék, valamint a hal is.

 

A Vajhagyó Vasárnap este tartott istentisztelet, a „Megbocsátás Vecsernyéje”, azaz a Tiszta Hétfő vecsernyéje jelenti a tulajdonképpeni Nagyböjt kezdetét.


 

A Szent Negyven Nap és a Nagyhét

 

A magyar szóhasználatban Nagyböjtnek nevezett időszak két szakaszból áll: a Szent Negyven Napból és a Nagyhétből. A Szent Negyven Nap időszaka Tiszta Hétfővel kezdődik, s egészen a Virágvasárnapot megelőző Lázár Szombatjáig tart.

 

A Szent Negyven Nap idején hagyományosan csak hétvégén fogyasztható bor és olaj, ezt azonban csak azok gyakorolják, akiknek szervezete elég erős a szigorú önmegtartóztatáshoz.
Első hetében, a Tiszta Héten mindazonáltal szigorú böjt van előírva, amelynek során a bor és olaj fogyasztásától a hét minden napján tartózkodni ajánlatos.

 

A Szent Negyven Nap a Virágvasárnap előtti péntek este, azaz Lázár Szombatjának kezdetén ér véget; ez a Tiszta Hétfőtől számított negyvenedik nap.

 

Virágvasárnap hal, bor és olaj fogyasztása megengedett.

 

Március 9-én és 25-én, a Szebasztei Negyven Vértanú és azÖrömhírvételünnepén szintén fogyasztható hal, bor és olaj – kivéve, ha 25-e történetesen Nagyhétre esik.

 

Nagyhéten, hétvégét kivéve, minden egyes nap szigorú böjt. Nagyhét kezdetének természetesen a Virágvasárnap este tartott istentisztelet kezdőáldása számít.

 

Nagyszombat a legszigorúbb böjti nap; az éjfélkor tartott Feltámadási Liturgiáig mindenfajta ételtől tartózkodnak a hívek.